Friday the 20th - - Hostgator Coupon

Het startschot nadert ! ! ! 

Zondagnamiddag 17 maart 2013 . Buiten giert de wind als bezeten en een zoveelste regenbui valt ons te beurt . Zopas heb ik op TV het verslag gevolgd van de door hondenweer geteisterde wielerklassieker Milaan – San Remo . Zelfs in het zonnige zuiden van Italië laat de lente het afweten . Van de veelbesproken opwarming van de aarde is er dit voorjaar maar weinig te merken . Het ontwaken van fauna en flora laat nog even op zich wachten , maar desondanks komen onze gevleugelde vrienden , stilaan op drift .Ondanks het minder fraaie weer van de laatste dagen hoorde ik in mijn streek , dagdagelijks het gezang van de zanglijster , merel en botvink . Zelfs de vrieskou en hevige sneeuwval van de voorbije week kon hen niet afremmen . Ook de door ons in beschermd milieu gehouden vinken , zij het de ene al wat meer dan de andere , laten steeds meer van zich horen . Deze voormiddag was ik eerder toevallig te gast in een vinkenlokaal , waar kort daarvoor een algemene vergadering , voor de leden werd gehouden . Na de vergadering werd er onderling , duchtig van gedachten gewisseld met als voornaamste onderwerp , het voor de deur staande speelseizoen 2013 .  Daar ik in dit lokaal maar weinig of niet bekend ben , kon ik in alle rust  ,  zij het onopzettelijk luistervinken , naar de soms woelige maar uiteindelijk vriendschappelijke debatten . Menslief , wat werd er daar gezongen . De ene had al een vogel die zong aan 15 a 20 per minuut , nog een andere was er rotsvast van overtuigd dat het dit jaar koekenbak zou worden want wat hij nu reeds hoorde van zijn cracks ,dit was geen kattenpis . Met de glimlach en een tevreden gevoel heb ik stilzwijgend naar dit alles geluisterd , want dit bewijst ondanks het spookbeeld van de vergrijzing en andere obstakels die de hobby teisteren , dat de vinkensport nog steeds weelderig bloeit in het hart van de rasechte vinkenier . Vlak voor aanvang van dit schrijven , las ik via een vinkenierssite op mijn computer het volgende :  ̋  Start Vinkenseizoen – 01/04/2013 – 09 00 uur . Nog 14 dagen 13 uur 11 minuten 28 seconden ̏  . Inderdaad het speelseizoen 2013 staat voor de deur en op maandag 1 april om 9 uur wordt hiervan het startschot gegeven  . Voor vele vinkeniers is hun deelname op die datum te vroeg op het seizoen , terwijl anderen hun kampioenen ( ? ) reeds met volle overgave in de reke zullen brengen . Ups en downs zullen onvermijdelijk de meesten onder ons tijdens het komende speelseizoen  te beurt vallen , want dit hoort steevast bij de vinkensport , nooit opgeven want hoop doet leven . 

Vrienden vinkeniers het speelseizoen 2013 word weldra een feit ,  beleef het vinkenieren als een ware hobby maar niet als een fanatieke passie . Laat u niet meeslepen in deze wereld waar afgunst en egoïsme  hoogtij vieren . Wees sportief en eerlijk , voor en met uw collega s . Verloopt het niet altijd naar wens , beheers u ,  verdedig uw mening kordaat maar blijf kalm en hoffelijk . Eerbiedig de bestaande reglementen , wanneer dit niet gebeurt dan wordt de vinkensport een ongeordend zootje .    Meningsverschillen  worden het best opgelost door onderling op een rustige manier met elkander te praten , maar nooit door te schelden , te dreigen of kwaad weg te lopen . Een schouderklopje , een gemoedelijke babbel tussen pot en pint , en achteraf een gemeende handdruk kunnen wonderen doen . Respecteer het vele werk van het inrichtend bestuur en hun medewerkers , en wees indachtig de gastvrijheid van de lokaalhouder en de bijdrage van de steunders  . Behandel en bekijk de eventuele zangkeurders niet als lastposten maar als vrienden die het beste voorhebben met u en met de hobby . Dank zij hun vrijwillige inzet is het mooie Vlaamse vinkenlied behoed van de ondergang .  Niet alle speelterreinen bevinden zich in onbewoond gebied , wees hoffelijk tegenover de aangelanden en probeer eventuele moeilijkheden zoals een blaffende hond ,  spelende kinderen enz .. , op een beleefde manier te behandelen .De woede op de hals halen van derden kan alleen maar onze hobby schaden .  Feliciteer op een sportieve manier uw collega ( s ) die betere resultaten behalen dan u zelf . Gezonde sportieve rivaliteit mag en moet er zijn , want een vinkenzetting is tenslotte een prijskamp  waar ieder probeert om de beste te zijn . Onsportief of oneerlijk gedrag , horen niet thuis in de vinkensport dit moeten wij ten allen tijde verbannen .  Wanneer de resultaten niet naar wens verlopen leg de schuld niet steeds bij anderen of bij uw speelvogel , maar overleg en zoek in de eerste plaats bij u zelf , waar en waarom het fout loopt . Ieder van ons kijkt verlangend uit naar het bezit van een topvogel , maar topvogels zelf kweken en/of opleren dit gaat niet zomaar vanzelf  . Een dosis geluk ligt soms aan de basis tot het succes  maar geluk is niet voldoende en dat heeft men niet altijd , het zijn meestal dezelfde liefhebbers die steeds met de mooiste prijzen gaan lopen . Met deze bedoel ik die categorie van liefhebbers die met kennis van zaken hun vinken zelf kweken en opleren .  Een topvogel bezitten is niet voor ieder een vaste regel ,  echte liefhebbers delen evenzeer in de vreugde van de hobby , met hun mindere goden .  

1 april 2013 staat voor de deur , de digitale klok op de site van www.vinkeniers.be  tikt verder tot aan het startschot  . Aan u allen geachte lezers , wens ik veel genot en vreugde voor 2013 in uw geliefde hobby . Dit artikel geschreven vlak voor aanvang van het nieuwe speelseizoen wens ik dan ook te besluiten met de legendarische woorden van onze huidige AVIBO voorzitter dhr Gino Welvaart , uitgesproken op het Kweekcongres 2008 te Kuurne : Ik ben vinkenier en daar ben ik fier op ! ! ! Vrienden vinkeniers , wij zijn met zijn allen vinkenier , en daar zijn wij met zijn allen fier op ! ! !  

 

 

Walter Vandevoorde